Guide til Finnskogen Triathlon

For 2022, versjon 1.1

OBS: Det kan være ting som mangler i guiden, som vil bli oppdatert etterhvert. Har dere egne forslag, er det bare å ta kontakt! I mellomtiden oppfordrer vi dere til å ta en titt her når arrangementet nærmer seg.

Denne guiden er laget som et hjelpemiddel til deg som deltager på Finnskogen Triathlon, men den vil være et godt hjelpemiddel for deg som «pårørende» også! Man kan fort bli litt borte i konkurranse-tåka, så det er en fordel å ha noen andre rundt seg som kan fortelle deg hva du skal gjøre.

Guiden er delt i to, og vil fungere på andre triathlon også.

Del 1 er for deg som vurderer å melde deg på, og venter på å delta. Den inneholder nyttige tips og triks som er kjekt å vite på forhånd.

Del 2 er tips og triks om selve gjennomføringen av Finnskogen Triathlon.

Denne guiden blir kontinuerlig oppdatert fra år til år, så hvis du printer ut eller lagrer den på annet vis, er det viktig at det er gjeldende versjon du forholder deg til (versjon-nr finner du under overskriften).

Har du forslag til info eller endringer, er det bare å ta kontakt!

Del 1 – Deltagelse

Hvilket utstyr trenger jeg?

Du trenger ikke all verden av utstyr for å delta på triathlon, og dette gjelder hos oss også. Har du en godkjent sykkel og hjelm kan du fint starte hos oss. Det finnes selvfølgelig masse utstyr som kan være til hjelp, og her ser du en liten «huskeliste» over de tingene som er mest aktuelt å ta med:

Siden vi tillater drafting på syklingen, er det ikke lov med temposykkel. Du kan bruke vanlig racer-, offroad- eller CX-sykkel.

Alle deltagere på Finnskogen Triathlon er pålagt å bruke badehettene vi gir ut sammen med startnummer.

Hvilken distanse bør jeg velge?

Velg en distanse du er komfortabel med. Er dette ditt første triathlon anbefaler vi at du prøver sprint første gangen

Er løypa hard?

Totalt sett er løypa middels hard. Sykkel-traseen er litt kupert, mens løpe-traseen er mindre kupert.

Bør jeg teste løypa på forhånd?

Har man mulighet, kan man ta en tur i løypa noen dager før, men det er ikke nødvendig. Er man tidlig ute på konkurransedagen, er det enkelt å få oversikt over skiftesona og fasilitetene rundt start/mål. Løypa kan man gjøre seg kjent med ved å se kart og løypeprofilene her på nettsiden

Del 2 – Gjennomføring

Ankomst til konkurranseområdet

Ved ankomst til start/målområdet, vil du se skilting til parkering hvor du blir vist til ledig plass av en parkeringsvakt. Det er viktig at dere har god tid og ikke stresser. Det er et relativt lite område, og det blir fort kaos hvis man ikke tar det pent og følger med.

Uthenting av startnummer og sjekk av utstyr

Uthenting av startnummer gjøres ved sekretariatet. Sekretariatet er lokalisert på andre siden av veien, ned mot vannet ved start/mål. Det er pålagt å vise frem sykkel og hjelm til kontroll før dere får hentet ut startnummerposen.

Klargjøring av skiftesonen

Vi stiller ingen krav om at utstyret skal ligge i en boks eller lignende, men alle deltagerne har fått en plass på ca 1 meter til dispensasjon. Her skal sykkel henge på stativet, og klær/sko/annet utstyr skal ligge under markert plass. Det er viktig at den sorte matten er tom for utstyr. Denne skal deltagerne løpe på! Det kan være lurt å ta med et håndkle eller lignende til å legge tingene på.

Hvis du skal bruke våtdrakt, lønner det seg å smøre armer og ben med olje før du setter på det våtdrakten. Da er den enklere å ta av. Men husk; bruk hansker når du smører deg med olje, hvis ikke blir det vanskelig å få den på!

Svømmeferdigheter og teknikk

Når man skal delta på et triathlon, er det en stor fordel om man kan svømme. Noen spesielle krav til teknikk finnes ikke, så lenge du vet at du klarer å svømme distansen. Vi setter sikkerhet på øverste hylle, og svømmingen er der det virkelig er viktig å passe på. Det vil derfor alltid være 2 kajakker som følger puljen. Disse skal hjelpe til å «styre» deltagere i riktig retning, hjelpe de som sliter og trenger en pause og sist men ikke minst varsle Røde Kors sin båt hvis det er noe alvorlig som skjer. I tillegg til dette har vi 1-2 robåter langs løypa, som man også kan hvile ved.

Skifte fra svømming til sykling

Det er viktig at man tar det med ro opp av vannet. Hvis man har fått vann i ørene underveis i svømmingen, kan man oppleve at man blir veldig svimmel når man reiser seg opp. Hos oss er det steinbunn, så da kan det være greit å ta det pent for å unngå skader.

Hvis du svømmer med våtdrakt, bør dere ta den av overkroppen mens dere kommer dere til skiftesona. Dette sparer deg for mye tid.

Vær oppmerksom på andre deltagere i skiftesona, og ta deg pent frem til din plass. Skift så til det du skal sykle med, og husk at følgende punkter er påkrevd:

Ut fra skiftesonen skal du gå/jogge med sykkelen. Det er ikke lov å sykle før dere har passert markeringen på asfalten.

Draft-legal – sykkelvett

Hos oss tillater vi drafting. Det vil si at man kan ligge på hjul (tett innpå andre syklister). Her er det viktig at man er smart og forsiktig. Har man deltagere foran eller bak, kan det være lurt å ta igjen eller avvente litt, slik at man har noen å kjøre med. Da kan man spare både tid og krefter! Hvis du er helt ny på sykkelen, er det viktig at man ikke blir for ivrige. Det skjer fort ulykker hvis man ligger tett og ikke er oppmerksom.

Skifte fra sykling til løping

Du må gå av sykkelen før oppmerkingen på asfalten. Deretter går/jogger du til din plass i skiftesonen.

Under løpingen er det 2 viktig punkter som er påkrevd:

Løp «smart»

Når du løper ut av skiftesonen kan det friste å «gi gjernet», men dette kan straffe seg hvis du er ny på triathlon. Det kan være lurt å gi kroppen noen hundre meter å tilvenne seg løpingen. Hvis du i tillegg har gitt litt for mye under syklingen, kan man fort gå på en smell hvis man ikke tar det pent i starten på løpingen.

Målgang

Ved målgang er det noen punkter som er «påkrevd»

Stolt arragert av Lunderseter IL